menu
Vraag uw gratis schatting

Wij garanderen u een luisterend oor en een kwaliteitsvolle begeleiding op lange termijn.

Indexering van huurprijzen volgens het EPC in Brussel

Wanneer u eigenaar bent van een huurwoning in Brussel, is het van cruciaal belang om de regels voor huurindexering te begrijpen, in het bijzonder met betrekking tot de energieprestatie van gebouwen (EPC).

 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft specifieke regelgeving ingevoerd om een milieuvriendelijker huurbeheer aan te moedigen en om de energieprestaties van gebouwen te verbeteren.

 

Dit is wat u moet weten over de EPC-indexering van huurprijzen in Brussel.

 

Beperking van de EPC-indexering in Brussel

 

Sinds 14 oktober 2022 voert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een beperking in op de huurindexering, met name voor de periode van 14 oktober 2022 tot en met 13 oktober 2023.

Het doel van deze beperking is om energiezuinigere woningen te promoten en het energieverbruik te verminderen.

 

Woningen met een EPC-label met de waarden F en G

 

Voor woningen met een EPC-label van de waarden F en G is indexatie niet toegestaan. De huren voor deze woningen kunnen in deze periode dus niet verhoogd worden.

 

Woningen met een EPC-label van waarde E

 

Voor woningen met een EPC-label waarde E mag slechts de helft van de indexatie worden toegepast. Dit betekent dat als de indexatie 2% is, je de huur maar met 1% kunt verhogen.

Woningen met een EPC label A, B, C of D

 

Voor woningen met een EPC-label A, B, C of D kan de huur nog volledig geïndexeerd worden. Eigenaren van deze woningen hebben dus meer flexibiliteit bij het aanpassen van de huurprijs.

 

Woningen zonder EPC-label

 

Als de woning die je huurt geen EPC-label heeft, moet je rekening houden met de energieprestatiescore van de woning en de volgende omrekening:

 

F of G: meer dan 276 kWh/(m².an)
E: tussen 211 en 275 kWh/(m².an)
A, B, C of D: tot 210 kWh/(m².an)


Het is belangrijk op te merken dat er in het Brussels Gewest nog geen voorziening is getroffen om dubbele indexering vanaf 14 oktober 2023 te vermijden. Verhuurders en huurders moeten zich dus bewust zijn van deze regels en dienovereenkomstig plannen.

 

Kortom, de EPC-huurindexering in Brussel is bedoeld om energie-efficiëntie te bevorderen en verhuurders aan te moedigen om te investeren in energie-efficiënte verbeteringen.

 

Zorg ervoor dat u deze regels begrijpt als u eigenaar bent van een huurwoning in Brussel en raadpleeg de lokale autoriteiten voor eventuele updates of wijzigingen van de geldende regelgeving.

 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijke offerte. Onze agenten zijn 7 dagen per week beschikbaar.

 

info@victoire.be

+32 2 375 10 10X
Bekijk favorieten
favorieten